300-szor édesebb mint a cukor
Gyakorlatilag 0 kalória
Nem emeli a vércukor szintet
Nem okoz fogszuvasodást
Összes előny megtekintése   »
Hívjon vagy írjon,
ha kérdése van:
70/7733 170
info@stevia.city.hu

Természetes ízesítés Steviával

A Stevia Dél-Amerikában őshonos növény. Levelei olyan glikozidokat tartalmaznak, melyek 200-300-szor édesebbé teszik a Steviát a cukornál. A glikozidok általános ismérve egyébként az, hogy jellemzően egy vagy több cukormolekulából és egy nem cukor jellegű molekulából (glikon) épülnek fel. Már kis mennyiségben is nagyon erős hatásúak!

A Stevia amellett hogy édes, nagyon tápláló is. Feldolgozatlan fomában különösen vitamint, ásványi anyagot, magnéziumot, niacint, cinket, kálciumot, foszfort, krómot, káliumot, A- és C-vitamint tartalmaz. A levelekben ezenkívül még rostokat, fehérjéket és legalább 100 fitotápanyagot találni. A Steviát mégis extrém édes íze tette világszerte népszerűvé!

Tökéletes és természetes cukorpótló, azonban érdekes módon a világ két ellentétes pólusán más a megítélése. Japánban például a Stevia olyannyira népszerű, hogy körülbelül 52%-át teszi ki az édesítők teljes piacának. Az Egyesült Államokban azonban – főleg a cukorgyártók nyomásának engedve - már nehezen akarják elfogadni édesítőszerként. Az USA-ban szigorúan ’étrendkiegészítőként’ fogyasztják.

Japán mellett, a világ számos más pontján, mint például Kínában, Izraelben, Brazíliában és Paraguayban a Steviát édesítőként alkalmazzák – továbbá elmondható az is, hogy a világon fokozatosan növekszik a Stevia népszerűsége. Lineárisan növekvő adatok bizonyítják, hogy rohamosan terjed a Stevia-fogyasztás Európában is.

A ’Mintel’ díjnyertes globális paickutató egyik képviselője, David Turner 2013-ban a következőképpen foglalat össze a Stevia-felhasználásának európai viszsonylatát. „Számos új termék jelenik meg a piacokon; és bár az érdeklődés hiába magas irántuk, egyes kategóriák viszonylatában, ilyenek az édesítőszerek is, a nagyválalatok mindent elkövetnek, hogy a számukra nagy kereskedelmi sikerrel járó előkelű piaci helyzetük ne sérüljön. Az üzelti érdekek talán most még előrébb állnak mindennél, azonban elképzelhető, hogy ez a helyzet hamarosan megváltozik...”

Ez a szuper cukorpótló nem csak hogy egészségesebb a fehércukornál, hanem biztosnágosabb is. A Steviát ugyanis cukorbetegek is fogyaszthatják, legfőkképpen azon tuljadonségának köszönhetően, hogy az emberi szervezet a glikozidokat nem metabolizálja (dolgozza fel), így azok közvetlenül haladnak át a tápcsatornán. Mindez azt is jelenti, hogy a szervezet nem nyer kalóriákat a Steviaból. Akiknek problémájuk van a vércukorszinttel, a vérnyomással vagy a testsúllyal, a Stevia számukra a lehető legjobb édesítőszer cukor helyett!

Egy kis érdekesség még: a Stevia ízét a kivonatok készítésének a folyamata és a készítés során felhasznált anyagok mind befolyásolhatják. Például előfordul egyes gyártóknál, hogy a Stevia porhoz és a folyékony kiszereléshez egyaránt maltodextrint adnak, ami csökkentheti az extrém édes ízt.


Stevia a jövő édesítője

A Stevia nem feldolgozott formájában akár még 400-szor is édesebb lehet az asztali cukornál. Ezeket a kivonatokat Steviának, Stevioside-nek, vagy akár Stevia koncentrátumnak is nevezhetik. Nevezzük bárhogy, hogyha a stevia kivonatai tiszta, hamisítatlan formában készülnek, akkor közös jellemzőjük, hogy nem befolyásolják a vércukorszintet és kockázat nélkül fogyaszthatják a cukorbetegek, a magas vérnyomással vagy - testsúllyal küzdők.

A Stevianak valamennyi formájában egyedülálló íze van. Az extrém édes íze mellett van egy kevéske kesernyés tulajdonsága is, ám utóbbi csak akkor tapasztalható, hogyha a Stevia kivonatai a gyengébb minőségű növénylevelekből készülnek. A jó minőségű termékekben ez a kesernyés íz nincs meg!

A Steviáról tudni kell azt is, hogy fokozhatja más édesítőszerek, mint a juharszirup vagy a méz hatásait. Ételek készítésénél pedig csökkentheti a többi édesítő mennyiségét. Lényegében a minőség és a mennyiség szempontjából is jobb választás!

A cukorral és egyéb mesterséges édesítőkkel ellentétben a Stevia azért is sokkal ideálisabb édesítéshez, de még a konyhai és főzési folyamatokhoz is, mivel jellemző tulajdonsága a glikozidoknak, hogy hő hatására nem bomlanak le, nem veszítenek összetételükből, erejükből. A Stevia a konyhai felhasználás során mindenképpen igényel némi kísérletezést, hiszen egyrészt túl nagy mennyiségben utóíze lehet, másrészt pedig ha túl keveset használunk belőle, akkor nem lesz elég édes az étel.

A Stevia-fogyasztók – akikenk a számuk rohamosan növekszik, szentül hiszik hogy a cukor –és édesítőszereket gyártó nagyválalatok jelenleg még vezető piaci szerepüket féltve lejárató kampányt indítottak, és eltökélten hangoztatják, hogy a Stevia nem lehet más, mint egy étrendkiegészítő, amit mindenki a saját felelősségére használhat. A Stevia-hívek azonban ragaszkodnak ahhoz hogy mivel a dél-amerikai törzsek évszázadok óta, a világon pedig több mint 50 éve használják a Steviat elég bizonyíték arra, hogy biztonságosan fogyasztható a cukor helyett. A cukorgyártók lobbija és a Stevia híveinek érdekei feltehetőleg még évekig ütközni fognak, azonban a egyre több orvoskutató és piaci szakértő kezd affelé hajlani, hogy a Stevia az egészségre gyakorolt pozitívabb hatásai miatt valóban átveheti a fehér cukor helyét az édesítők piacán?!
Kocsis Benedek - Agárd

Csak egy gyors megjegyzést szeretnék tenni. Mindenkinek ajánlani tudom, hogy próbálja ki a Steviát. Senki nem fog csalatkozni! Nincsen kibírhatatlan utóíze sem, és pillanatok alatt feloldódik, kifejtve hatásait. Imádom a terméket!”

Tovább az Összes véleményhez »
Hívjon vagy írjon,
ha kérdése van:
70/7733 170
info@stevia.city.hu