300-szor édesebb mint a cukor
Gyakorlatilag 0 kalória
Nem emeli a vércukor szintet
Nem okoz fogszuvasodást
Összes előny megtekintése   »
Hívjon vagy írjon,
ha kérdése van:
70/7733 170
info@stevia.city.hu

Hogyan süssünk, főzzünk Steviával?

Stevia por a jobb egészségért

Steviával való főzés igényel némi gyakorlatot! A legfontosabb amit szem előtt kell tartanunk sütésnél/főzésnél, hogy a Stevia sokkal édesebb a cukornál és más mesterséges édesítőszereknél. Lényegében csökkenteni hivatott a mesterséges édesítők fogyasztását, ezért ne használjunk belőle túl sokat. Mindig a receptben előírt pontos mennyiséget használjuk belőle, és kóstoljuk is meg az ételt, mielőtt még több Steviát adnánk hozzá. Főzéshez legideálisabb a Stevia por használata.

A Stevia szinte bármilyen recepthez használható, ami gyümölcsökkel vagy tejtermékekkel készül. A Stevia nagy előnye, hogy a hőmérséklet nincs hatással az édességére, sütésnél viszont próblémát jelenthet a cukor hiánya, ami meghatározza a tészták állagát. A Steviával nem lehet karamellizálni valamint élesztőt felfuttatni. A Stevia fogyasztását érdemes úgy kezdeni, hogy összekeverjük más édesítőkkel (pl.: juharsziruppal vagy mézzel) és így könnyebben megtanuljuk hogyan érdemes fogyasztani! Ajánlatunk juharszirupra: http://www.juharszirup.bolt.hu/

Ne feledje: A Stevia lehetővé teszi, hogy csökkentsük más édesítők (és ezzel együtt a kalóriák) fogyasztását, miközben szinte bármit elkészíthetünk ennek a csodálatos növénynek a segítségével.


A Stevia mint cukorpótló

Korábban úgy tartották, hogy a legegyszerűbb módja a cukor helyettesítésének, hogyha ugyanannyi Steváit használunk mint amennyi cukor kellene, azzal a különbséggel, hogy nagyjából 10%-kal több folyadékot adunk a recepthez. A nagyobb folyadékmennyiséggel kompenzálható, hogy a Stevia édesebb, és nem olvad úgy mint a cukor.

 

Általánosságban azonban azt mondhatjuk, hogy:

  • 1 teáskanál cukor = 1/4 teáskanál Stevia porral VAGY 2-3 csepp folyékony steviával,
  • 1 bögre cukor pedig = 1 teáskanál folyékony Steviával VAGY 2 evőkanál Stevia porral HELYETTESÍTHETŐ.

A Stevia édesebb íze ne tévesszen meg senkit, hiszen egészségesebbnek tekinthető a cukornál! Nincs benne se szénhidrát, se kalória. Biztonságosabb bármilyen mesterséges édesítőnél, mivel természetes is. Tökéletes helyettesítője lehet cukornak és a többi mesterséges édesítőszernek, emellett kitűnő kiegészítője a természetes édesítőknek.

A Stevia nem ugyanolyan ízű, mint a cukor, mivel nincs benne szénhidrát, így az édes íze hasonlítható a cseresznyéhez vagy a szegfűszeghez. A Stevia íze kissé késleltetve jelentkezik, ezért úgy tartják, hogy sokkal jobban működik együtt olyan édesítőkkel, melyeknek szintén utóízük van, és kevésbé azokkal, amelyeknek nincs.

Az egyik legjobb módja a Stevia használatának, hogyha az előre csomagolt cukrot helyettesítjük vele.

A Stevia ugyanúgy felhasználható biztonságosan a cukorbetegek étrendjéhez édesítőként, mint az egészséges étrendhez a cukor pótlójaként. Hogyha szeretne megtudni többet a Stevia és a cukorbetegség kapcsolatáról, akkor azt ITT megteheti!


4 hasznos megjegyzés a Steviaval való sütéshez

1. A Stevia kivonatai közül a por és a folyékony kiszerelés ajánlott sütéshez. Mindig győződjön meg arról, hogy jól elkeverte-e a Stevia kivonatait annak érdekében, hogy a sütemény egyenletesen édes legyen.

2. Legyen óvatos a mennyiségekkel! Táblázatban gyűjtöttük össze Önnek az általunk ajánlott Stevia-adagolást a cukor pótlására. Itt tekintheti meg: http://www.stevia.city.hu/osszehasonlitas/

3. A sütemények tésztáihoz a cukornak fontos állagjavító tulajdonsága van. A Stevia ugyan helyettesíti a cukrot, azonban egyrészt jóval kevesebbet kell a recepthez adagolni belőle, másrészt pedig nem rendelkezik a cukorhoz hasonló állagjavító tulajdonságokkal. Hogyha Steviával süt, és nincs megelégedve a tészta állagával, akkor célszerű hozzáadni például egy kevés keményítőt, almaszószt, tök pürét vagy joghurtot, amelyek jól elkeverednek és segítenek megadni a kellő állagot a tésztának.

4. Amikor a Steviával átalakítjuk a recepteket, vegyük figyelembe, hogy a hozzávalók súlya is változhat. Ez különösképpen akkor okozhat némi bonyodalmat, hogyha magunktól helyettesítjük a cukrot Steviával, és nem egy előre megírt Stevia-recepttel dolgozunk. Ilyenkor elsősorban a saját szájunk ízére kell hagyatkoznunk.

További tippek a Stevia konyhai felhasználásához:

• Használja Steviát olyan gyümölcsös receptekhez, mint péládul az áfonyaszósz vagy a gyümölcsös piték töltelékei.

• Forró (kávé/tea) és hideg (limonádé) italokhoz egyaránt adagolható

Torták, kenyerek, muffinok vagy pudingok készítésénél remekül csökkentheti a cukor mennyiségét.

• Nyugodtan készítsen a házi készítésű joghurtokat Steviával: keverje össze joghurttal és friss gyümölccsel.

• Egy csipetnyi Stevia különlegesen egyedi ízt kölcsönöz a zabpelyheknek!

• Ne feledj! A cukormennyiséget sokkal egyszerűbb kiszámolni, mint a Steviából szükséges mennyiséget, ráadásul a Stevia édes íze függ a márkájától is.

• A Stevia adagolását fokozatosan növelje: kis mennyiséggel kezdje, majd apránként adagolja tovább.

+ Érdemes figyelembe venni, hogy természetes formájában a Stevia egy zöld levél. Ugyan a kivonatok készítése során megmarad a Stevia természetes összetétele, és bár egészséges és biztonságos, mégis előfordulhat, hogy a fogyasztását egyes dietetikusok és táplálkozási tanácsadók ’saját felelősségére’ ajánlják majd!Kocsis Benedek - Agárd

Csak egy gyors megjegyzést szeretnék tenni. Mindenkinek ajánlani tudom, hogy próbálja ki a Steviát. Senki nem fog csalatkozni! Nincsen kibírhatatlan utóíze sem, és pillanatok alatt feloldódik, kifejtve hatásait. Imádom a terméket!”

Tovább az Összes véleményhez »
Hívjon vagy írjon,
ha kérdése van:
70/7733 170
info@stevia.city.hu