300-szor édesebb mint a cukor
Gyakorlatilag 0 kalória
Nem emeli a vércukor szintet
Nem okoz fogszuvasodást
Összes előny megtekintése   »
Hívjon vagy írjon,
ha kérdése van:
70/7733 170
info@stevia.city.hu

A Stevia Titka

Stevia por

Évszázadokkal ezelőtt a paraguayi Guarani indiánok már ismerték és használták a Stevia gyógynövényt. Az indiánok ’kaa-he-he’ néven említették csupán, mely lényegében annyit tesz, hogy ’édes gyógynövény’.

Keserű italokhoz, ételekhez a dél-amerikai indiánok a feljegyzések alapján bizonyított, hogy már használták. Asunciónban, a Paraguayi Nemzeti Levéltárban őriznek olyan feljegyzéseket, melyek utalnak a Stevia felhasználására és fogyasztására. A forrásokból kiderül az is, hogy a dél-amerikai kontinensen az 1800-as évekre jelentősen szétterjedt a népszerű gyógynövény: a mai Paraguay területei mellett már Argentína és Brazília régióiban is ismerték akkoriban.

A Stevia felfedezése érdekes módon mégsem esett egybe ’az új világ felfedezésével’. A nagyilág Moises Santiago Bertoninak köszönhetően hallott először a Steviáról – mindez a XIX. század végén történt. Bertoni 1887-ben a következőképpen írta le a Steviát:

„A növény egyedien édes. Már a levelének egy apró töredéke meglepően édes volt már elsőre is. 1 órán át lehetett érezni az apró levéldarab által keltett ízt. Pár darab levél extrém édes ízt kölcsönöz egy csésze teának vagy kávénak.”

A Stevia fogyasztása pontosan nehezen behatárolható. Az biztos, hogy a dél-amerikai indiánok már ismerték a gyógynövény édesítő erejét. A világ közvéleménye számára azonban időre volt szükség, hogy megismerje a gyógynövény jótékony hatásait. A XX. század elején például kevesen hallottak a Steviáról. Aztán 1908-ban megtörtént az első nagyszabású „iprai méretűnek” is nevezhető Stevia-betakarítás. Az 1930-as években 2 francia tudós rájött, hogy a Stevia egyedien édes íze miatt remek cukorpótló lehetne – lényegében megfogalmazódott a Stevia forgalamzásának gondolata.


Néhány évtizeddel később, az időközben Japánban is meghonosított gyógynövény a ’70-es évekre igazán népszerű cukorpótlóvá vált a „felkelő nap országában”. Japánban azóta egyre szélesebb körökben használják ételek és italok ízesítéséhez, tálalásához, cukor helyett. A Stevia és kivonatai világszerte is egyre népszerűbbé váltak, mindez a növény különleges titkának köszönhető.

A Stevia titka egy komplex molekulában, a szteviol glikozidban rejlik. A más néven csak ’stevioside’-nak nevezett komplex molekula kölcsönzi a Stevia egyedien édes ízét. A szteviol-glikozid glükóz, sophorose és steviol elegye; a glikozidok családjába tartozó természetes anyag.

A szeteviol-glikozdnak tulajdonítható a Stevia extrém édes íze. A Stevia gyógynövén önmagában 30-40-szer édesebb a cukornál, és összeségében úgy 8-15% szteviol-glikozidot tartalmaz.

A növény leveléből kinyerhető szteviol-glikozid molekulára jellemző, hogy akár 3-400-szor is édesebb lehet a cukornál!
Kocsis Benedek - Agárd

Csak egy gyors megjegyzést szeretnék tenni. Mindenkinek ajánlani tudom, hogy próbálja ki a Steviát. Senki nem fog csalatkozni! Nincsen kibírhatatlan utóíze sem, és pillanatok alatt feloldódik, kifejtve hatásait. Imádom a terméket!”

Tovább az Összes véleményhez »
Hívjon vagy írjon,
ha kérdése van:
70/7733 170
info@stevia.city.hu